Грамотната грижа за кожата на устни е особено актуално през зимата. Колкото и красиво да е червилото ни, едва ли ще изглежда добре, ако е нанесено върху напукани и раздразнени от студа устни. Те нямат мастен слой, ако са сухи, който ги защитава от изсушаване.

Затова целогодишно не трябва да се разделяме с най-добрите приятели на устните балсамите и медицинските червила – летем трябва да ги нанасяме ежедневно, а през зимата всеки път преди да излезем на улицата или когато изпитаме стегнатост.

Заплахата от авитаминоза
Когато сте на улицата с опитвайте да не облизвате устни – ефектът на хидратиране е само мним – изпаряващата се влага всъщност изушава още повече кожата на устните. Ако с настъпването на студовете започнат да се появяват и напуквания, възможно е причината да се крие в авитаминозата.
Проблемите с кожата на устните са още един повод за започването на режим на балансирано хранене със съдържание на животински и растителни мазнини и богат набор от витамини.

Лечебният ефект на витамините
На пръв поглед върху здравето на устните влияят витамините А, Е и В, които се съдържат в млякото, яйцата и растителните масла и зелените маслини. Освен това повчете съвременни червила са обогатени с този набор витамини и са незаменими помощници в грижата за устните.

Маски за устни от напуквания и изсушаване

Маска против херпес с лайка
Залейте 1 ч.л. лайка със чаша сварена вода и оставете да се накисне в продължение на 25 минути, закрийте с топла кърпа, после прецедете. Смесете с мас със невен, който можете да намерите в аптеката или да си направите вкъщи, с 1 с.л. от отварата. Лайката оказва успокояващо, омекотяващо и оздравяващо средство.

Медно-захарен скраб
Смесете по 1 ч.л. мед и захар. Сложете за 5 секунди вмикроълновата печка и с помощта на четка за зъби плавно масажирайте устните със скраба. След това измийте остатъците от топла вода. Такъв пилинг прави кожата на устните гладки и защитава от изсушаване и напукване благодарение омекотяващото действие на меда.

Как да съхраним красотата

Не мийте червилото със сапун
Той изсушава кожата на устните и води до появата на напуквания. Използвайте за почистване мляко или двуфазна течност за демакиаж чувствителна кожа – нанесете средство на памучен тампон и плавно движение изтрийте червилото.

Правете лек масаж на кожата на устни
С края на хавлиена кърпа или влажна четка за зъби масажирайте устни веднъж дневно. От това кръвта се раздвижва, подобрява се циркулацията ѝ и устните стават ярки и съблазнителни.

Грижете се за кожата около устата
Бръчиците в ъгълчетата на устните и тези над горната устна не украсяват никого. Подхранвайте кожата около устните с крем с лифтинг ефект, като го нанасяте с памучна клечица.

Ако правите маски на лицето в домашни условия не забравяйте да подхранвате кожата около устата.