1. Подстригвайте връхчетата
Запзете здравия вид на косата като редовно подстригвате връхчетата. Цъфтящите краища са един от най-големите проблеми през зимата. В зависимост от това как се грижите за косата и дали е по-тънка или по-здрава, трябва да посещавате фризьор на 6-8 седмици.

2. Не прекалявайте със сешоара
Опитайте да използвате сешоар колкото се може по-рядко. Горещият въздух от сешоара изсушава допълнително косата ви, както и разрушава естествения защитен слой на косъма.

3. Използвайте преса и маша по-малко
Тук важат същите правила като при сешоара. Опитайте да използвате маша и преса възможно най-рядко. Топлината изсушава косата. Също така, преди да използвате маша и преса, нанасяйте термозащитен спрей. Той образува защитен филм около косъма и макар и малко, неутрализира вредното влияние.

4. Статичното електричество – враг на косата
Една от причините косата да цъфти много през зимата е статичното електричество. За да избегнете това вредно въздействие върху косата ви, има няколко хитринки. Едната е да си вземете овлажнител за въздух за дома. Друга идея е да увивате косата с мек копринен шал преди да сложите шапката. Така ще намалите триенето. Също така не забравяйте да нанасяте допълнително количество подхранващо масло или кристали на косата на врата. Заради постоянното триене от шала, косата там често е по-изтощена, накъсана и нацъфтяла в сравнение с останалата част от косат.

5. Аргановото масло - моят най-добър приятел
През зимните месеци скалпът изсъхва бързо. Възможно е да усещате сърбеж, дразнене и увеличаване на пърхота. Използването на сешоар само влошава състоянието на скалпа. Затова превърнете аргановото масло в свой най-добър приятел. Нанасяйте в малки количества на скалпа и масажирайте преди да включите сешоара.

6. Не изплаквайте с гореща вода
Вярно е, че през зимата няма нищо по-хубаво от горещ душ, но той е пагубен за здравето на косата ви. Затова изплаквайте косата с хладка вода, а буквално преди да спрете душа, направете водата студена. Студената вода запечатва външния слой (кутикула) на косата и това я прави по-защитена.

7. Използвайте шампоан без сулфати
През зимата косата ни е изложена на много влияния – висока влажност, сняг, ниски температури навън, носенето на шапка и високите температури и сух въздух у дома. Всичко това пречи на цвета на косата. За да предпазите косата си от фактори, на които можете да влияете, не използвайте шампоани със сулфати. Те запазват цвета по-дълго и с това отпада нуждата да се боядисвате често.

8. Не излизайте с влажна коса
Никога не излизайте с влажна коса и не само защото може да се разболеете. Освен риска от простуда, изложената на ниските температури влажна коса се уврежда, ественият й защитен слой изтънява, а възстановяването е бавно и трудно.

9. Зимни прически
За да предпазите косата от статичното електричество на пуловерите и шаловет, носете косата си вързана. Добър вариант е конската опашка. Също така не забравяйте да пазите косата от влиянието на зимата – добре е да я сплитате и прибирате под палтото. Плитката е подходяща прическа за под шапката.

10. Не забравяйте за маската за коса
Заради изкуствената топлина в жилището и студения зимен въздух косата ни изсъхва. Затова поне веднъж седмично трябва да й нанасяте дълбоко хидратираща и подхранваща маска. Добър вариант също така са естествените масла.