Въз основа на проучване, проведено през 2011 г., обезцветяването (водороден пероксид) увеличава петната по косата и помага да се разгради меланинът, който естествено има в нея. Изпъкналостта е първото последствие и затова повредената обезцветена коса изглежда толкова обемна. Също така, липсата на меланин прави косата да изглежда безцветна и се променя до червеникави или жълтеникави тонове на базата на това какъв цвят е била боята ти за коса. Ето кои са 11 от най-ефективните начини да поправиш увредената коса, което може да постигнеш сама у дома или с помощта на професионален фризьор:

Първото решение, което повечето салони биха предложили за повредена обезцветена коса, е точно това. Това „лечение“ добавя кератин към косата ти. Първо се прилага серум върху косата и след това се прилага в увредените кичури с преса. Обработката с кератин може да трае между един и два месеца, в зависимост от това колко често миеш косата си.

Повечето процедури в салона не са направени за уникалните нужди на всеки човек. Въпреки това, има компании, които са създали формула, позволяваща на специалиста да диагностицира косата и да подбере съставките, които ще помогнат да я съживиш. Тази процедура позволява да следваш всичките си навици и да се съсредоточиш върху това косата ти да стане свежа и блестяща.

Обезцветената повредена коса има отчаяна нужда от такава. Може да си я направиш като смесиш едно зряло авокадо с един яйчен жълтък. Нанеси я на мокра коса, масажирай скалпа за няколко минути и я остави да подейства за 20 минути. След това измий косата или просто я изплакни с хладка вода.

Майонезата има много предимства, когато става дума за увредена коса. Фактът, че е богата на аминокиселини и масла я прави естествено ефективна за косата. Всичко, което трябва да направиш, е да нанесеш малко количество върху мокра коса по същия начин, по който и обикновения си балсам. След това си сложи шапка за душ, за да се запази топлината и остани с нея 15 минути. След като я изплакнеш, ще видиш, че ще усещаш косата си много по-лека и тя ще изглежда по-блестяща.

Само защото косата ти е увредена, това не означава, че след определен период от време не може да я обезцветиш отново. Просто този път трябва да помолиш фризьора си да приложи защитен продукт. Много популярна процедура е прилагането на защитния продукт по време на химическо третиране (като обезцветяването). Термозащитният разтвор се смесва с изрусяващия продукт и след това се прилага различен разтвор след изплакване и балсам.

Тази процедура е подобна на предишната, само че се прилага само в един етап на обезцветяването. Професионалният шампоан се поставя в средата на главата, когато косата е мокра след процеса на обезцветяване. Фризьорът ти ще го приложи за първи път, но можеш да продължиш да го използваш през следващите няколко дни у дома. Гарантирано е, че ефектът му ще трае много седмици.
Може да не го осъзнаваш, но вече имаш продукти у дома, които могат да ти помогнат в борбата с увредената коса. Един от тях е маслото. Сложи малко на скалпа и масажирай няколко минути. Сложи си шапка за баня и остави маслото да постои за 30 минути. Изплакни го, а след това използвай шампоан и ще видиш колко блестяща е станала косата ти.

Яйцата (особено белтъците) се считат за страхотно средство, което помага при увредена коса още от 11-ти век. Жълтъкът е богат на протеини, нещо, което липсва на косата, ако е повредена от обезцветяване. Също така, лецитинът, който яйцата имат, овлажнява дълбоко сухата коса. Смеси едно яйце с шампоана си и измий косата си със сместа. 2 седмици след този метод ще забележиш голяма разлика във хидратацията ѝ.

Подобно на авокадо, бананите са изключително полезни за увредена коса. Те са богати на фибри, витамини и протеини, от които косата се нуждае. Смеси узрял банан с мед, рициново масло и кисело мляко (по желание). Избягвай да прилагаш маската в корените и я остави 30 минути. След това измий косата си с шампоан.

Ако грижата за коса в салоните ти се струва скъпа, може да опиташ с домашно приготвена формула. Всичко, което трябва да направиш, е да смесиш малко чисто кокосово масло със зехтин и бадемово масло. Едно проучване показва, че кокосовото масло намалява загубата на протеини, което е основната причина косата да изглежда безжизнена и суха. То също така предотвратява щетите, които причиняват сресването с гребен и четка. Поради лауриновата киселина в него обогатява косата с витамини и минерали.
Обезцветянето на косата не е единствената причина, поради която тя може да увреди. Използването на прекалено топъл сешоар, изправянето или измиването ежедневно са вредни навици, които трябва да избягваш. Опитай да използваш хладка вод, когато я миеш и не забравяй да режеш връхчетата най-малко 2 пъти в годината. Също така избягвай да я сресваш с четка прекалено, тъй като това може да отслаби фоликулите и да спре растежа ѝ.

Преди косата ти да се увреди, можеш да забележиш признаците, които показват, че има проблем. Косата може да изсъхва бавно след като я измиеш. Виждаш много косми на четката след сресване. Косата се заплита през цялото време, когато е суха. Маслата и маските, които прилагаш, не я овлажняват. Ако забележиш всички тези признаци, това е ясен признак, че косата е увредена и има нужда от сериозна грижа.