Причината за тежест и умора в краката най-често е венозната недостатъчност. Първичните симптоми се появяват в резултат на: професионално увреждане - продължително стоене или седене, наследствена предразположеност, високите температури, бременност, травми и т.н.

Медикаментозното лечение е основно с лекарства от растителен произход. Те действат като укрепват венозната стена, имат противовъзпалителен ефект, увеличават еластичността на кръвоносните съдове.

Едни от най-често използваните лечебни растения при този вид проблеми са: Ginko biloba, Vitis vinifera (Винена лоза), Mentha piperita (Лютива мента), Ruscus aculeatus (Миши чемшир), Aesculus hippocastanum (Конски кестен) и др.


Конски кестен. Той е едно от най-често използваните растения за лечение на разширени вени и укрепване на съдовара стена. Дрогата или използваемите части от него са кората, листата и семената. Кората съдържа гликозиди – ескулин и др., тритерпенови сапонини – есцин, флавоноиди и други. Те оказват противовъзпалително, съдосвиващо, антиедамотозно, противосъсирващо (дължащо се на сапонините) и болкоуспокояващо действие. Основното действие се дължи предимно на гликозида ескулин и на сапонина есцин. Билката може да се използва под формата на запарка от кората – за бани при уморени и тежки крака или счукани пресни листа от кестена – за налагане при разширени вени.
На фармацевтичния пазар се предлагат и готови лекарствени форми, съдържащи екстакт от семената на Конския кестен – под формата на таблеки, гелове и кремове. Таблетките спомагат укрепването на съдовата стена, намаляват възпалението, нощните крампи, пруритус (сърбеж) и оток. Кремове и гелове се използват като помощно средство за облекчаване на симптоматиката. Могат да се използват и по време на бременност (след първия триместър и задължителна консултация с акушер-гинеколог). Прилагат се успешно при отоци, хематоми (кръвонасядания) и след травми.
Европейска лоза. Намира широко приложение в медицината. В семената се съдържат проантоцианидини. Те са мощни антиоксиданти, с 20 пъти по-мощно антиоксидантно действие от витамин C. Подобряват еластичността и проводимостта на кръвоносните съдове. Предпазва от образуването на тромби и плаки. Екстракт от семената на Европейската лоза се използват за облекчаване на умората и отоците в краката под формата на гелове.
Миши чемшир. Tова е вечнозелен храст. Използваните части са коренищата и младите стъбла. Съдържа стероидните сапонини рускогенин и неорускогенин. Дрогата има изразено венотонично и капиляроукрепващо действие, намалява пермеабилитета (пропускливостта) на съдовата стена. Редица клинични проучвания показват значително подобрение на симптоми като оток, сърбеж и крампи. Чемширът е включен в състава на много мазила, които успешно облекчават умората след тежък работен ден.
За лечение на венозна недостатъчност широко се използват Диосмин и Хесперидин. Те спадат химичната група на флавоноидите. Срещат се в представители на семейство Lamiaceae (Устноцветни) – Лютива мента. Включени са в състава на много лекарства под формата таблетки. Използват се при лечение на венозна недостатъчно като се правят лечебни схеми в зависимост от състоянието.