Ултравиолетовите (UV) лъчи могат да ускорят процеса на стареене на кожата, които от своя страна предразполага кожата към изсушаване с годините. Прочетете повече за изсушаването на кожата в следствие на възрастта.

Грижа за кожата

- Честото миене или продължителното къпане с гореща вода. Това премахва липидите, изграждащи кожната бариера.
- Неподходяща грижа за кожата. Изключително важно е грижата, която полагаме за кожата и продуктите, които използваме, да бъдат подходящи за суха кожа. Също така е важно да не се използват алкални сапуни и душ гелове, които премахват бариерните липиди от кожата.

Медикаменти

Определени медикаменти и медицински терапии (лъче - терапия, диализа, химио терапия), причиняват суха кожа, като страничен ефект.

 UV лъчите могат да доведат до стареене на кожата, което от своя страна да доведе до изсушаване

Някои лекарства може да доведат до суха кожа.
Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт, ако се притеснявате дали вашите медикаменти влияят на сухата ви кожа.

 Генетична предразположеност

Нивото на влага в кожата е частично генетично предопределено. Някои хора имат генетична предизпозиция към суха кожа. Състояния на кожата, като атопичен дерматит, кератозис пиларис, псориазис, диабет и ихтиоза също са генетично предопределени.

 Хормоналните промени, като тези, които се появяват по време на бременност или менопауза могат да предразположат кожата към изсушаване.

 С течение на времето метаболитните процеси в кожата се забавят. Сухата кожа и стареенето са взаимосвързани. Прочетете повече за възрастово обусловената суха кожа.

 Липсата на полезни вещества, ненаситени мастни киселини и винамини, може да причини изсушаване на кожата. Витамините Ц и Е са важни за състоянието на кожата. Прочетете повече за фактори, които влияят на кожата.

Някои бебета имат генетична предразположеност към суха кожа и заболявания като атопичен дерматит (Екзема).

При процеса на стареене на кожата, еластичността и плътността намаляват и кожата губи младежкия си вид.

Фактори, които могат да повлияят на изсушанатето на кожата
Нормалната кожа е добре хидратирана със здрава и нормално функционираща кожна бариера. Основните причини за суха кожа са упоменати по-горе. Следните фактори обаче също оказват влияние върху нивото на изсушаване на кожата:

Излагане на слънце
Прекомерното излагане на слънце може да допринесе за изсушаването на кожата. Ето защо е важно слънцезащтният продукт да е специално създаден за суха кожа и да съдържа хидратиращи активни съставки в допълнение към подходящия слънцезащитен фактор (SPF). От изключително значение е слънцезащитния продукт, както и всички други продукти за грижа на суха кожа, да не съдържат дразнещи парфюми и оцветители, тъй като сухата кожа, особено сухата кожа на лицето, е по-податлива на раздразнения от нормалната кожа.

Професионални рискове
Някои професии също могат да повишат риска от суха кожа. Това са професии, които са свързани с работа в горещи или студени условия (фермери/рибари) и с честото използване на детергенти (лекари/медицински сестри/фризьори) или употребата на химикали (механици/хигиенисти).

Използвайте слънцезащитен продукт, специално създаден за суха кожа и го нанасяйте редовно.
Измиване на ръцете със сапун
Честото миене на ръцете и алкалните детергенти могат да предизвикат изсушаване на кожата.

Хидратацията на кожата зависи от водния баланс на организма. Дехидратацията отнема дълнително от влагата на сухата кожата. Възрастните хора са склонни към дехидратация, тъй като усещането за жажда намалява с възрастта. Приемането на минимум 1.5 л. течности е от изключително значение за поддържането на зрдрава кожа.

Тютюнопушене
Никотинът и токсините, съдържащи се в цигарите значително намаляват притока на кръв, в резултат на което се забавя метаболизма в кожата. Това означава, че кожата се изсушава по-лесно и старее преждевременно.

 

Почистване на сухата кожа на тялото
Когато се почиства сухата или много суха кожа е много важно продуктът за почистване да е достатъчно ефективен, но и в същото време достатъно нежен, за да не отмива липидите по кожата. Най-добре е продуктът да съдържа естествени хидратиращи фактори (NMFs), като например урея, която овлажнява кожата.
Eucerin UreaRepair PLUS Измиващ флуид с 5% Уреа е нежен продукт специално създаден за суха до много суха кожа на тялото. Продуктът е с добавени хидратиращи фактори за нежно почистване, без да изсушава кожата. Той е подходящ за хора със суха кожа, причинена от диабет или псориазис.
Неагресивният, но ефективен продукт за почистване на кожата е съществена предпоставка за грижата за кожата, когато тя е нормална или суха, както и при склонна към акне кожа и атопичен дерматит. Значението на добре изработеният ежедневен режим за лице с цел почистване и овлажняване е огромно - добре почистената кожа на лицето с функционираща повърхностна бариера ефективно абсорбира и задържа влагата.

Почистване на суха кожа на лицето
Лекото и меко почистване на лицето е много важно, тъй като използването на неподходящ продукт може да доведе до повишаване сухотата на кожата, което от своя страна може да причини преждевременно образуване на фини линии и бръчки. Eucerin DermatoCLEAN Почистващо мляко съдържа много ефективни, но и в също време меки и щадящи съставки, които предпазват кожата от изсушаване. Eucerin DermatoCLEAN Почистващ тоник нежно премахва замърсяванията и може да бъде използван както сутрин, така и вечер преди нанасяне на дневен или нощен крем. Научете повече за подходящата ежедневна грижа на лицето.

 Добрият хидратиращ продукт за суха кожа трябва да съдържа активни съставки, като:

- Уреа, лактат и други естествени хидратиращи фактори (NMFs). Тези субстанции задържат влагата в епидермалните слоеве на кожата. Като естествени съставки на кожата, уреа, лактат и други естествени хидратиращи фактори са нетоксични и неалергизиращи, което ги прави толерантни, дори към хора, които страдат от изключително суха кожа. Минималната концентрация, за оптимална грижа за суха и напукана кожа, е 5% уреа. Изключително сухата, сърбяща и лющеща се кожа, обаче изисква по-виска концентрация. Гамата Eucerin UreaRepair PLUS предлага лосиони и кремове, които съдържат 5% и 10% уреа. Продуктите са специално разработени за лице, ръце, крака и тяло.

- Серамидът подпомага възстановяването на липидната бариера и намалява водната загуба. Всички продукти на Eucerin UreaRepair PLUS съдържат уреа, естествени хидратиращи фактори (NMFs) и серамид.

- Глюко-глицерол. Тази съставка подобрява притока на вода в дълбоките епидермални слоеве на кожата.

Жена нанася крем по тялото си
Поддържайте кожата си хидратирана, за да предотвратите водна загуба.
Жена докосва лявата си буза с ръка
Формулите съдържащи активни съставки, като уреа, серамид и други естествени хидратиращи фактори (NMFs) осигуряват нужната грижа за суха кожа.
Грижа за изсушаването на кожата, причинено от възрастта

Със стареенето на кожата изсушаването ѝ допринася за преждевременното развитие на фини линии и бръчки. Прочетете повече за признаците, причините и решенията за изсушаването, причинено от възрастта. Овлажняването става още по-важно, тъй като поддържането на хидратацията на кожата може да предотврати развитието на още бръчки, особено на лицето.

Ако се притеснявате и се чувствате несигурни за вашите симптоми или най-подходящата за вас грижа, ви препоръчваме да се консултирате с лекар или дерматолог за лична консултация.

Избягване на допринасящите фактори

В допълнение към подходящото почистване и хидратация, е много важно да се избягват факторите, които допринасят за сухотата на кожата. Това ще помогне да се намали тяхното въздействие върху кожа и нуждата ѝ от третиране.

Избягвайте сухия въздух, като прекарвате по-малко време на открито при горещо или студено време, и като използвате овлажнител за въздух, когато отоплението е включено.
Намалете времето, прекарано в гореща вода, като вземате бърз душ вместо дълга вана.
Използвайте ръкавици, когато миете съдове, така ще избегнете горещата вода и силните детергенти.
Носете дрехи от естествени материали, като памук и коприна, тъй като те не дразнят кожата. Вълната също е естествена материя, но може да причини раздразнения при директен допир с кожата.
Опитвайте се да използвате перилен препарат без оцветители или парфюми, тъй като те могат да останат върху дрехите при пране и да раздразнят сухата кожа.